preskoči na sadržaj
Posjet Veternici

Bili smo u posjetu Veternici. Za one koji žele znati više o tom geomorfološkom spomeniku prirode pogledajte prilog eko-grupe naše škole koju vodi profesorica Mirjana Kežman. 

Prvo idete autobusom ZET-a za Gornji Stenjevec koji polazi s Črnomerca do zadnje stanice a zatim 15 – 20 min hodanja uzbrdo kroz šumu po označenoj stazi (nemoguće se izgubiti). 
 
Špilja Veternica je 1979. godine zaštićena zakonom kao .Veternica je svojom duljinom četvrta po redu špilja Hrvatske, a najduža u sjevernoj Hrvatskoj. Značajno je arheološko i paleontološko nalazište kao i poučni primjer krških pojava. Pozornost javnosti na tu špilju prvi puta obraća 1889. godine Dragutin Gorjanović Kramberger.
Uređeni dio Veternice prikazuje geomorfološke fenomene: erozijski oblici zvani vrtložni lonci koji govore o nekadašnjem vodenom toku, pješčane dine zaostale od posljednjeg podzemnog toka koji je nekada izvirao iz Veternice, donju čeljust izumrlog špiljskog medvjeda, fosilno blato, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani - nekada su u njoj speolozi održavali Božićne koncerte, ali su vremenom odustali jer su shvatili da u to vrijeme uznemiravaju šišmiše, fosile školjkaša, ježinaca na stropu, Kameni slap koji je nastao cijeđenjem vode preko stijene i taloženjem sigovine. Veternica je vrlo ugodna spilja – suha i s temperaturom od 100C. U cijeloj špilji hibernira ili provodi zimski san četrnaest vrsta šišmiša.
A sada slike, uživajte....
   
 
Zaključak:  Odlično smo se proveli, trebamo to ponoviti!
Bilo bi dobro češće naći malo vremena za izlet u prirodu jer se poslije bolje osjećamo.
Za one koji su dobili volju, par informacija:
spilja je otvorena od 4-11 mj. od 10 – 16 sati, tamo vas čeka vodič a ulaznica je 12 kn.
Korisni linkovi
Obrazovanje

Ostalo

preskoči na navigaciju