preskoči na sadržaj
Povijest naše škole

Zagrebačka XI. gimnazija nalazi se u Savskoj ulici, na broju 77.

Odobrenje za njezin osnutak dao je još 1926.godine, "s puno razumijevanja i s dalekovidnošću državnika, pedagoga i oca", tadašnji ministar prosvjete Stjepan Radić.
Godine 1937. Sestre milosrdnice odlučile su se za gradnju školske zgrade na Savskoj cesti uz potok Kuniščak (danas je to presvođen Gagarinov put). Tu je izgrađena lijepa trokatnica, okružena zelenim parkom. Na istočnoj strani dograđena je gimnastička dvorana, a na zapadnoj projektom predviđena svečana dvorana nikad nije izgrađena.
Na dan svete Katarine, 25. studenog 1939. novu je zgradu "za prosvjetu i odgoj" blagoslovio nadbiskup zagrebački Alojzije Stepinac. U vremenu prepunome napetosti, počela je prva školska godina 1939./1940. Zbog rata zgrada je privremeno promijenila namjenu, te je 1944. u dio zgrade smještena bolnica s 300 ranjenika.
Sestre milosrdnice su od Njemaca preuzele zgradu tek u svibnju 1945.god., a nastava XI.gimnazije se održavala do rujna 1963.god. u Medulićevoj 33. Ukidanjem petogodišnje učiteljske škole 1961.godine, XI. gimnazija postaje škola pedagoškog smjera.Taj atribut "pedagoška" ostao je i kad je proglašena "općom gimnazijom", a nosi ga i danas. Prosvjetnom reformom 1977.godine ukinute su gimnazije. Tada se XI. gimnazija, V.gimnazija i Odgajateljska škola (današnje VI.gimnazija i Klasična gimnazija) udružuju u Pedagoško-obrazovni centar (POC) "Bogdan Ogrizović".


U rujnu 1991. ponovno s radom počinje i XI. gimnazija.




Korisni linkovi
Obrazovanje

Ostalo





preskoči na navigaciju